Babeczki lodowe

Składniki 110g masła w temperaturze pokojowej 80g cukru (można dodać brązowy lub kokosowy) 110g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów) 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 12 małych wafelków do lodów z płaskim dnem Składniki na krem: 250g serka mascarpone 250-300 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru (lub wg. smaku) kolorowe cukierki do posypania Wykonanie: 1. Masło utrzeć z cukrem na masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać jajka. Ciastem wypełnić wafelki do 3/4 wysokości (wafelki umieścić w formie do pieczenia muffinek) i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Zostawić do ostudzenia. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić i dodać do serka. Wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie gwiazdki nakładać krem. Wyciskać go na babeczki uważając żeby nie dotykał brzegów wafelka (wafelek wtedy zrobi się miękki). Krem można też nałożyć łyżką do lodów. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Udekorować cukierkami lub startą czekoladą.

Opublikowano: 2017-05-30 18:33
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także