Ciasto Marysieńka

Składniki Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek orzechowy 250 g posiekanych orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek orzechowy Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 40 minut. Krem 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa

Opublikowano: 2017-05-30 17:24
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także