Karpatka z galaretką

Składniki Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125 g margaryny 6 jaj szczypta soli Masa budyniowa: 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 1/2 l mleka 2 jaja 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: 1. Wodę z margaryną i solą zagotować, wsypać mąkę, dobrze rozetrzeć i zaparzyć 3-5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Ostudzić. Podawać po 1 jajku ucierając. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w blaszce o wym. 20x28 Temp. 200 s C . przez ok 25 minut. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. i dolewać do ubitych jaj ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę wyłożyć na pierwszy placek - wyrównać i wyłożyć lekko tężejącą galaretkę - przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Opublikowano: 2017-05-30 18:18
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także