Kolorowe Muffinki

Składniki 160 g masła/margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 jajka barwniki spożywcze (użyłam barwników w proszku) szczypta soli Krem: 200 ml śmietany kremówki 36 % 300 g serka mascarpone Dodatkowo: kolorowa posypka Wykonanie: 1. W misce ucieramy miękkie masło/ margarynę z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Na koniec opcjonalnie dodajemy kilka kropel ulubionego aromatu lub ekstraktu. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy krótko mikserem do połączenia składników. 2. Ciasto przelewamy do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. 3. Po wystudzeniu wierzch babeczki, czyli wyrośniętą górkę odcinamy nożykiem, tak aby powstała płaska powierzchnia. 4. Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy mikserem, aż krem będzie gęsty. Kremy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Muffinki schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kolorową posypką.

Opublikowano: 2017-05-30 17:32
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także