Kuchnia Lubelska

Kuchnia regionalne okolic Lublina i Zamościa to przede wszystkim mocne akcenty kresowe rosyjskie i białoruskie. Można tu zjeść zarówno dania wykwintne, przyrządzane dawniej na dworach arystokratów, jak skromne jadane pod wiejskimi strzechami. Produkty wysokiej jakości takie jak miody: lipowe, rzepakowe, gryczane i malinowe, plantacje chmielu oraz malin, porzeczek i truskawek to wizytówka tego regionu. Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywane są z mąki, kaszy gryczanej oraz jaglanej. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju pierogów: ruskich, z kaszą, z kapustą, owocami czy grzybami. Słynne na cały kraj są także wyroby piekarskie: cebularze czy Koguty Kazimierskie wypiekane tylko w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą.

Opublikowano: 2017-05-10 21:32
anonim
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także