Sernik Na Herbatnikach

Składniki - 1 kg twarogu z wiaderka - 300 ml śmietanki kremówki 36% - 3/4 szklanki cukru - opakowanie cukru wanilinowego - 3 duże jajka - 2 żółtka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 2 łyżeczki aromatu waniliowego bądź śmietankowego - 1 mała śmietana 18% - 4 łyżki cukru pudru - pół tabliczki mlecznej czekolady - opakowanie herbatników Sposób przygotowania : 1. Do miski dodajemy ser, śmietanę, cukry, jajka, żółtka, mąki oraz aromat. Miksujemy bardzo krótko jedynie do połączenia się składników w innym przypadku sernik nadmiernie napowietrzymy co doprowadzi do jego wyrośnięcia ale potem równie szybko opadnie. 2. Tortownice 23 m bądź blaszkę smarujemy na dnie masłem a następnie układamy herbatniki. Wcześniej przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. 3. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut. Gotowy sernik powinien być sprężysty na wierzchu i ścięty. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wylewamy na wierzch sernika. Pieczemy jeszcze 10 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 10 min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy sernik do wystudzenia. Na koniec dekorujemy startą mleczną czekoladą.

Opublikowano: 2017-05-30 18:32
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także