Spacer na Przemystkę-obyczaj kiszenia kapusty

Tradycyjnie obyczaj kiszenia kapusty odbywa się późną jesienią. Brała w nim udział cała wieś. Mężczyźni znosili główki do izby, a kobiety szatkowały kapustę. Beczkę wyparzano, na dnie układano liście chrzanu. Następnie wkładano warstwami kapustę, która dla smaku nasionami kopru, kminku, dodawano drobno pokrojona marchew i dzikie jabłka. Kolejne warstwy kapusty udeptywano lub ubijano drewnianym tłuczkiem. Napełnioną beczkę obciążano kamieniami i nakrywano drewnianym wiekiem. Beczkę stawiano w ciepłej izbie do czasu, aż zaczął wydzielać się sok. Następnie przetaczano je do komory lub sieni gdzie kapustę czerpano w miarę potrzeb. Wierni tym tradycjom w dniu 11 grudnia 2014 roku w ZSRCKU w Przemystce uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Kołem Gospodyń Wiejskich w Byczynie reprezentowanego przez Panie : Annę Kapuścińską, Helenę Ziemniakiewicz, Krystynę Kołudkiewicz odtworzyli w stołówce Internatu szkolnego obrzęd kiszenia kapusty. Należy nadmienić, że Pani Anna Kapuścińska prowadząca ten obrzęd jest członkiem Towarzystwa Miłośników Kujaw w Radziejowie i w ramach akcji tego TMK Ocalić od zapomnienia stara się przybliżać jak to kiedyś bywało. Naczynia i sprzęt do kiszenia kapusty udostępniła Kujawska Izba Tradycji. Obrzędowi kiszenia kapusty towarzyszyła muzyka ludowa i przyśpiewki a młodzież w strojach ludowych mogła poczuć się jak w minionej epoce i doświadczyć dawnej obyczajowości ludowej

Opublikowano: 2014-12-11 13:04
karmaria2014 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

anialek36 2016-03-17 22:57
Niech radość umila Ci każdą chwilę. ✬ Pozdrawiam cieplutko i nieśmiało zapraszam do siebie✬ Ania Aha slajdzik prima sort, a ta muzyka wprost uwielbiam:)
hipopotanek 2014-12-11 19:01
pozdrowienia i pionę za super slajdzik zostawiam

Zobacz także