Torcik jogurtowo-galaretkowy

Składniki Biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu + 1/4 szklanki wody do nasączenia Pianki jogurtowo-galaretkowe: 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki brzoskwiniowej 1 op. galaretki truskawkowej 750 ml jogurtu naturalnego Dekoracja: 6 dorodnych truskawek garść jagód kamczackich gałązki lawendy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Wnętrze obręczy smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy paskami papieru do pieczenia o szerokości trochę większej niż szerokość obręczy. Obręcz ustawiamy bezpośrednio na paterze i wkładamy ciasto. Nasączamy wodą z miodem. 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy, łączymy z 250 ml jogurtu naturalnego i ubijamy mikserem do utworzenia pianki. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. W identyczny sposób przygotowujemy piankę brzoskwiniową i truskawkową. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). 4. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i gałązkami lawendy.

Opublikowano: 2017-05-30 18:24
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także