Składniki
110g masła w temperaturze pokojowej
80g cukru (można dodać brązowy lub kokosowy)
110g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
12 małych wafelków do lodów z płaskim dnem
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
250-300 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru (lub wg. smaku)
kolorowe cukierki do posypania
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać jajka. Ciastem wypełnić wafelki do 3/4 wysokości (wafelki
umieścić w formie do pieczenia muffinek) i piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez ok. 15-20 minut. Zostawić do ostudzenia.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić i dodać do serka.
Wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie gwiazdki
nakładać krem. Wyciskać go na babeczki uważając żeby nie dotykał brzegów
wafelka (wafelek wtedy zrobi się miękki). Krem można też nałożyć łyżką do lodów. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Udekorować cukierkami lub startą czekoladą.