Składniki
Ciasto czekoladowe:
1margaryna
1szkl. cukru
3łyżki kakao
1/2szkl. wody
1cukier waniliowy
2szkl. mąki pszennej
5średnich jaj
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
700ml kremówki
8łyżek cukru pudru
6bananów
3łyżki żelatyny(na 1/3szkl. wrzątku wody)
200g chałwy
1tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
1. Ciasto czekoladowe: Margarynę roztapiamy, dodajemy wodę, następnie cukry oraz kakao-zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksuj. Białka ubij na puch i dodaj do masy-wymieszaj ręcznie. Piec 35-40min. w 180C. Blaszka 24x34. Po upieczeniu zetnij z góry cienką warstwę i pokrusz.
2. Masa śmietanowa: Kremówkę ubij na puch dodając cukier puder. Następnie dodaj pokruszoną widelcam chałwę oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie-tężejącą połącz z masą. Połowę masy wylej na ciasto, połóż obrane banany, nakryj resztą kremówki
3. Kruszonką posyp ciasto. Schłodź.