Ciasto Kretowisko z chałwą

Składniki Ciasto czekoladowe: 1margaryna 1szkl. cukru 3łyżki kakao 1/2szkl. wody 1cukier waniliowy 2szkl. mąki pszennej 5średnich jaj 1,5łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 700ml kremówki 8łyżek cukru pudru 6bananów 3łyżki żelatyny(na 1/3szkl. wrzątku wody) 200g chałwy 1tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę roztapiamy, dodajemy wodę, następnie cukry oraz kakao-zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksuj. Białka ubij na puch i dodaj do masy-wymieszaj ręcznie. Piec 35-40min. w 180C. Blaszka 24x34. Po upieczeniu zetnij z góry cienką warstwę i pokrusz. 2. Masa śmietanowa: Kremówkę ubij na puch dodając cukier puder. Następnie dodaj pokruszoną widelcam chałwę oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie-tężejącą połącz z masą. Połowę masy wylej na ciasto, połóż obrane banany, nakryj resztą kremówki 3. Kruszonką posyp ciasto. Schłodź.

Opublikowano: 2017-05-30 19:44
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także