Tofik
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
Masa toffi:
375 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
400 g czekoladowej masy krówkowej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
375 ml śmietany kremówki 36%
3/4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 kostki czekolady
Do nasączania:
1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i na sam koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąką z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Masa toffi:
Łyżkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach dodajemy stopniowo masę krówkową, kawę i żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko studzimy i mieszamy z ubitą śmietaną. Wykładamy na masę toffi i dekorujemy roztopioną czekoladą. Chłodzimy w lodówce.