CZEKOLADOWE TARTALETKI Z KREMEM I OWOCAMI

CZEKOLADOWE FOREMKI: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kilkumilimetrową warstwą czekolady smarować wnętrze silikonowych foremek (najlepiej aby czekolada była ostudzona i zaczęła gęstnieć). Odstawić na około godzinę do czasu aż masa zesztywnieje. Wówczas delikatnie odginać foremki i wyjmować z nich czekoladowe kubeczki. Po wyjęciu wstawić je do lodówki aby dobrze zastygły. KREM WANILIOWY: W garnku zagotować mleko i śmietankę. W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, mąką i ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii. Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu. Gotowy gęsty krem ostudzić i wstawić do lodówki. WYKOŃCZENIE: Całkowicie ostudzony krem waniliowy nakładać do zastygniętych i schłodzonych foremek czekoladowych. Dekorować owocami. Można posypać cukrem pudrem i dodać listek mięty.

Opublikowano: 2017-05-30 18:43
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także