CZEKOLADOWE FOREMKI:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kilkumilimetrową warstwą czekolady smarować wnętrze silikonowych foremek (najlepiej aby czekolada była ostudzona i zaczęła gęstnieć). Odstawić na około godzinę do czasu aż masa zesztywnieje.
Wówczas delikatnie odginać foremki i wyjmować z nich czekoladowe kubeczki. Po wyjęciu wstawić je do lodówki aby dobrze zastygły.
KREM WANILIOWY:
W garnku zagotować mleko i śmietankę. W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, mąką i ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera.
Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.
Gotowy gęsty krem ostudzić i wstawić do lodówki.
WYKOŃCZENIE:
Całkowicie ostudzony krem waniliowy nakładać do zastygniętych i schłodzonych foremek czekoladowych. Dekorować owocami. Można posypać cukrem pudrem i dodać listek mięty.