Drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki Ciasto 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko cukier do smaku truskawki Wykonanie: 1. Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski przesiać mąkę dodać cukier i jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn. Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni. Z wyrobionego ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 12 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. W każdej bułce odcisnąć dołek dnem literatki i nałożyć ser ubijając łyżeczką. Truskawki pokroić na ćwiartki i powciskać delikatnie w ser. Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 20 minut aż będą rumiane.

Opublikowano: 2017-05-30 17:37
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także