Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką

Składniki - 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (*bądź własnoręczne) - 2 kg jabłek słodko-kwaśnych - pół szklanki cukru + 1 łyżka cukru - 1 galaretka agrestowa - 1 litr mleka - 2 budynie śmietankowe - 2 łyżki masła - 100 g wiórek kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki margaryny bądź masła Sposób przygotowania : 1. Gotowe ciasto kruche układamy w brytfance o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185 stopni 15-18 do momentu aż się delikatnie zarumieni. 2. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Na koniec wsypujemy galaretkę. Na kruche ciasto przekładamy wystudzoną masę z jabłkami. 4. Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a kiedy przestygnie miksujemy z dwoma łyżkami masła. Przelewamy na warstwę z galaretką. 5. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy aż wiórki się zarumienią. (moje akurat były pomarańczowe). Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto możemy trzymać w lodówce żeby budyń szybciej stężał oraz galaretka przed podaniem wyjmujemy godzinę wcześniej.

Opublikowano: 2017-05-30 18:36
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także