Składniki
biszkopt:
-5 jajka
-1 szklanka cukru
-3 budynie waniliowe
-1 czubata łyżka mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem jogurtowy:
-250 g. śmietanki 30 procent
-1200 g.jogurtu z owoców leśnych
-80 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody(trochę więcej)
biszkopciki:
-ok. 200 g. biszkopcików
galaretka:
-4 galaretki jagodowy smak (po 47 g.na 375 ml.wody)
-1 l. wody
-1 szklanka czarnych jagód (dałam mrożonych)
bita śmietana:
-500 ml. śmietanki 30 procent
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-10 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
tarta czekolada:
-50 g. mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej z papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175 stopni.
2. Można nasączyć jakimś sokiem z wodą.
3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt i miksować.Na koniec dolewać letnią żelatynę i też zmiksować, ale nie za długo.Wyłożyć na biszkopt.
4. Poukładać biszkopciki i schłodzić.
5. galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, w/g przepisu na opakowaniu.Dodać jagody i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
6. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na galaretkę.
7. góra- Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać górę ciasta. Całość schłodzić. Kroić na drugi dzień.