Składniki
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
125 g margaryny
6 jaj
szczypta soli
Masa budyniowa:
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1/2 l mleka
2 jaja
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
1. Wodę z margaryną i solą zagotować, wsypać mąkę, dobrze rozetrzeć i zaparzyć 3-5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Ostudzić. Podawać po 1 jajku ucierając. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w blaszce o wym. 20x28 Temp. 200 s C . przez ok 25 minut.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa: Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. i dolewać do ubitych jaj ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce budyń. Masę wyłożyć na pierwszy placek - wyrównać i wyłożyć lekko tężejącą galaretkę - przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Smacznego :)