Składniki
160 g masła/margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3 jajka
barwniki spożywcze (użyłam barwników w proszku)
szczypta soli
Krem:
200 ml śmietany kremówki 36 %
300 g serka mascarpone
Dodatkowo:
kolorowa posypka
Wykonanie:
1. W misce ucieramy miękkie masło/ margarynę z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Na koniec opcjonalnie dodajemy kilka kropel ulubionego aromatu lub ekstraktu. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy krótko mikserem do połączenia składników.
2. Ciasto przelewamy do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
3. Po wystudzeniu wierzch babeczki, czyli wyrośniętą górkę odcinamy nożykiem, tak aby powstała płaska powierzchnia.
4. Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy mikserem, aż krem będzie gęsty. Kremy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Muffinki schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kolorową posypką.