Składniki
(Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
Krem:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
750 ml mleka
200g masła
Dodatkowo:
około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy)
polewa/sos toffi
Wykonanie:
1. Przygotować krem.
Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
(W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową.
Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami.
Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi.
Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania.