Składniki
Ciasto kruche bezglutenowe:
1/3 szkl mąki ryżowej,
1/3 szkl mąki kukurydzianej,
1/3 szkl mąki ziemniaczanej,
1/2 jajka,
1 żółtko,
5 dag cukru,
cukier waniliowy,
10dag masła
Ponadto:
1/2 l mleka
budyń śmietankowy bezglutenowy
owoce:
truskawki
maliny
czereśnie
jeżyny
borówki
sos czekoladowy
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę i chłodzimy 30 min w zmarażarce. Wyklejamy ciastem silikonowe foremki na tartaletki (inne trzeba natłuścić). Nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto ok 12 min w 180 st. Studzimy.
2. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Jeszcze ciepłym napełniamy tartaletki. Gdy wystygnie dekorujemy.
3. Układamy umyte i osączone papierowym ręcznikiem owoce. Polewamy sosem czekoladowym i oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!