Malinowa delicja

Składniki Biszkopt : 4 jajka 75 g cukru pudru 85 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku Masa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan - fix 1 łyżeczka kakao Poncz: 100 ml wrzątku 3 łyżeczki kawy espresso 50 ml amaretto Polewa: 100 g deserowej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła posypka owocowa- różowa Wykonanie: 1. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2. Warstwa malinowa: Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i kakao . Całość dokładnie wymieszać. 4. Poncz: Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i wymieszać. 5. Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową.

Opublikowano: 2017-05-30 18:27
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także