Składniki
Biszkopt :
4 jajka
75 g cukru pudru
85 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
olej
Warstwa malinowa:
500 g malin
2 galaretki malinowe
600 ml wrzątku
Masa czekoladowa:
120 g mlecznej czekolady
500 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan - fix
1 łyżeczka kakao
Poncz:
100 ml wrzątku
3 łyżeczki kawy espresso
50 ml amaretto
Polewa:
100 g deserowej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka masła
posypka owocowa- różowa
Wykonanie:
1. Biszkopt :
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
2. Warstwa malinowa:
Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny i dokładnie wymieszać.
3. Masa czekoladowa:
Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i kakao . Całość dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i wymieszać.
5. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
w kąpieli wodnej.
6. Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową.