Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu
200g masła 82procent
2 jajka
szczypta soli
Masa serowa:
500g twarogu zmielonego
100g masła
200g kajmaku (1/2 puszki masy krówkowej)
2 jajka
1 budyń waniliowy
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 opakowania galaretek agrestowych
1 szklanka wody
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, miód i masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Najlepiej wykorzystać do tego wagę kuchenną. Przygotowujemy blaszki o wymiarach 24x38 cm i wykładamy je papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kształt blaszki. Każdy z placków pieczemy oddzielnie przez ok. 10 minut w 180 C.
2. Do rondelka przekładamy masło i kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Jajka blendujemy z budyniem w osobnym naczyniu, na koniec dodajemy twaróg i chwile miksujemy. Masę twarogową dodajemy do rondelka z masą kajmakową. Gotujemy tak jak budyń. Ugotowaną, gorącą masę wylewamy na pierwszy blat miodowego ciasta. Następnie wykładamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy.
3. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki i mieszamy co jakiś czas, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać gorzkim kakao.