Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki płynnego miodu 200g masła 82procent 2 jajka szczypta soli Masa serowa: 500g twarogu zmielonego 100g masła 200g kajmaku (1/2 puszki masy krówkowej) 2 jajka 1 budyń waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretek agrestowych 1 szklanka wody Wykonanie: 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, miód i masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Najlepiej wykorzystać do tego wagę kuchenną. Przygotowujemy blaszki o wymiarach 24x38 cm i wykładamy je papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na kształt blaszki. Każdy z placków pieczemy oddzielnie przez ok. 10 minut w 180 C. 2. Do rondelka przekładamy masło i kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Jajka blendujemy z budyniem w osobnym naczyniu, na koniec dodajemy twaróg i chwile miksujemy. Masę twarogową dodajemy do rondelka z masą kajmakową. Gotujemy tak jak budyń. Ugotowaną, gorącą masę wylewamy na pierwszy blat miodowego ciasta. Następnie wykładamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. 3. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki i mieszamy co jakiś czas, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem.Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać gorzkim kakao.

Opublikowano: 2017-05-30 19:41
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także