Sernik cytrynowy z bezą

Składniki Składniki na kruchy spód: -2 szklanki mąki -3/4 kostki masła -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka cukru wanilinowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: -500 g twarogu mielonego -250 g serka mascarpone -4 jaja -1 szklanka cukru -1 łyżka mąki pszennej -sok i skórka otarta z 2 cytryn Beza włoska: -3 białka w temperaturze pokojowej -240 g drobnego cukru do wypieków -40 ml wody Wykonanie: 1. Kruchy spód: Wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno tortownicy i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki minimum 2 h wcześniej. Składniki umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. W oddzielnej blaszce umieścić gorącą wodę i wstawić do piekarnika pod sernikiem (tzw kąpiel wodna, dzięki parującej wodzie sernik będzie bardziej kremowy). Piec około 1,5 h, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku. Wyjąć i wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce. Beza włoska: W misce umieścić białka. Obok przygotować w szklance 20 g drobnego cukru. Do garnuszka wsypać pozostały cukier -220 g i wlać 40 ml wody. Wymieszać i postawić na małym palniku. Gdy się zagotuje, umieścić w garnuszku termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając) do temperatury 118 stopni C. Gdy nie posiadamy termometru należy gotować około 7 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia naszego syropu. Gdy syrop zbrązowieje, należy go przygotować jeszcze raz. Podczas gdy syrop się gotuje, zacząć ubijać białka. Gdy białka są sztywne, powoli, łyżka po łyżce wsypywać przygotowany w szklance cukier. Gdy syrop cukrowy osiągnie pożądaną temperaturę, natychmiast zdjąć go z palnika i wlewać cienką strużką do ubitych białek, cały czas miksując (na początku na niskich obrotach, po wykorzystaniu całego syropu zwiększyć na maksymalne). Miksować przez około 8 minut, aż beza ostygnie. Następnie przełożyć ją do worka cukierniczego z ozdobną tylką i dekorować zimny sernik. Opalić palnikiem kuchennym bezę i gotowe! Smacznego!

Opublikowano: 2017-05-30 18:30
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także


Drogi użytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.