Sernik na zimno

Składniki Spód pod sernik: 125 g masła 150 g czekolady 200 g płatków kukurydzianych Masa serowa: 1 kg sera białego mielonego 500 g śmietany kremowej 30 % 3 żółtka 200 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 500 g wiśni Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane zmielić na drobno. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do płatków i wymieszać. Spód formy kwadratowej o wymiarach 24 cm wylepić płatkami, wstawić do lodówki. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wlewać ciepłą żelatynę i od razu wszystko przełożyć do sera, wymieszać. Wyłożyć na spód czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej i zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Opublikowano: 2017-05-30 18:19
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także