Składniki
Spód pod sernik:
125 g masła
150 g czekolady
200 g płatków kukurydzianych
Masa serowa:
1 kg sera białego mielonego
500 g śmietany kremowej 30 %
3 żółtka
200 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
500 g wiśni
Wykonanie:
1. Płatki kukurydziane zmielić na drobno. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do płatków i wymieszać. Spód formy kwadratowej o wymiarach 24 cm wylepić płatkami, wstawić do lodówki. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wlewać ciepłą żelatynę i od razu wszystko przełożyć do sera, wymieszać. Wyłożyć na spód czekoladowy. Wyrównać i wstawić do lodówki. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej i zalać galaretką. Wstawić do lodówki. Smacznego :)