Sernik z jogurtów greckich

Składniki Składniki spód ciasta : ( blacha 36 cm x 22 cm ) 1,5 szklanki mąki, 120g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru, 2 żółtka. Składniki masa jogurtowa : ( w temperaturze pokojowej ) 3 jogurty greckie po 400g, 8 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki stopionego masła, 2 budynie waniliowe bez cukru, szczypta soli. Wykonanie: 1. Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wrzuć żółtka. Dokładnie połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i włóż do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut. 3. Przygotowanie : Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami jogurt. Wlej masło oraz wsyp budyń. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Połącz pianę z masą jogurtową. Ciasto wylej na podpieczony spód. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiach od piekarnika.

Opublikowano: 2017-05-30 19:20
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także