Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

Składniki Spód: 130g sucharków 200g kremu czekoladowo-orzechowego Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 70ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus mango: 450g mango (około 2 sztuki) 1 pomarańczowa galaretka 1 łyżeczka żelatyny 125ml wrzątku Dekoracja: 200g śmietany 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru kawałki mango płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Spód: Sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm . Wstawić do lodówki. 2. Masa serowo-waniliowa: Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 3. Mus mango: Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z musem i odstawić do lekkiego stężenia. 4. Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem następnie dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 5. Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyć masę serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejący mus z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie sernik wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.

Opublikowano: 2017-05-30 19:01
cukiernicy98 5
średnia ocen
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także