Tofik

Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki kakao Masa toffi: 375 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 400 g czekoladowej masy krówkowej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Masa śmietanowa: 375 ml śmietany kremówki 36% 3/4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 kostki czekolady Do nasączania: 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i na sam koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąką z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masa toffi: Łyżkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach dodajemy stopniowo masę krówkową, kawę i żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko studzimy i mieszamy z ubitą śmietaną. Wykładamy na masę toffi i dekorujemy roztopioną czekoladą. Chłodzimy w lodówce.

Opublikowano: 2017-02-15 19:11
Dodaj swój komentarz
Dodaj komentarz

Zobacz także