Składniki
Biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu + 1/4 szklanki wody do nasączenia
Pianki jogurtowo-galaretkowe:
1 op. galaretki cytrynowej
1 op. galaretki brzoskwiniowej
1 op. galaretki truskawkowej
750 ml jogurtu naturalnego
Dekoracja:
6 dorodnych truskawek
garść jagód kamczackich
gałązki lawendy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Wnętrze obręczy smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wykładamy paskami papieru do pieczenia o szerokości trochę większej niż szerokość obręczy. Obręcz ustawiamy bezpośrednio na paterze i wkładamy ciasto. Nasączamy wodą z miodem.
3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy, łączymy z 250 ml jogurtu naturalnego i ubijamy mikserem do utworzenia pianki. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. W identyczny sposób przygotowujemy piankę brzoskwiniową i truskawkową. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
4. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i gałązkami lawendy.