Składniki:
Biszkopt:
20 jaj
3 szklanki cukru
4 szklanki mąki
Krem:
300g cukru pudru
200g margaryny
Sok z 2 sztuk cytryny
Aromat cytrynowy
Dodatkowo:
Prażone migdały
Truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy, a na koniec wsypujemy mąkę przesianą przez sitko i łączymy z masą.
Foremkę w kształcie Serca smarujemy tłuszczem i przesypujemy mąką po czym wlewamy do niej gotową masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Krem:
Margarynę ubijamy. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Na koniec wlewamy sok z cytryny, aromat i ponownie mieszamy na puszystą masę.
Biszkopt kroimy na pół po czym środek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Brzegi i górę smarujemy resztą kremu. Boki obkładamy migdałami, a na górze układamy pokrojone truskawki i ozdabiamy kremem używając do tego worka z karbowaną tylką.
Ciasto smaczne i odpowiednie na wyjątkową okazję jaką są walentynki. SMACZNEGO!!!