Składniki
Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
2 jajka
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
olejek pomarańczowy według uznania
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
3. Podanie: Ciasto kroimy na dowolne kawałki, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Życzę smacznego.